www.dionysostv.gr
χρήματα1 700x451
ΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Τι αξία έχει ένα ευρώ από την τσέπη μας για τον ΕΟΠΥΥ;

Κοινοποίηση

Η διάταξη του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που αφορά στην καταβολή χρημάτων από τους ασφαλισμένους για εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων εστιάζει στη μέριμνα των παρόχων υγείας και όχι των ασφαλισμένων, προσπαθώντας να μειώσει τις επιπτώσεις του claw back

Από την 1η Απριλίου, οι ασφαλισμένοι, και συγκεκριμένα οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ, θα καταβάλλουν στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων. Τα ποσά αυτά είναι επιπλέον της συμμετοχής που προβλέπεται για τους ασφαλισμένους. Τα έσοδα που εισπράττονται από διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη κάθε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή το clawback.

Η διάταξη αυτή περιλήφθηκε χθες σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που βρίσκεται σε διαβούλευση. Ως πληροφορία είχε διακινηθεί από τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και τους εκπροσώπους τους λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Είχαν ακολουθήσει οι απαραίτητες διαρροές από κυβερνητικά στελέχη και μετά από το υπουργείο Υγείας, το οποίο το εξέταζε ως πρόταση που εγινε απο τους ίδιους τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα για να ανακουφιστούν από τα βάρη του claw back.

Οι συγκεκριμένοι ιδιώτες πάροχοι διαμαρτύρονται – όπως όλοι οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ- για το claw back που πληρώνουν. Κάθε ευρώ πάνω από την κλειστή ετήσια δαπάνη που έχει προϋπολογίσει ο ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις καλούνται να το επιστρέψουν – αυτό είναι το περίφημο claw back. Στις συναντήσεις τους με τον συγκεκριμένο κλάδο, όλες οι ηγεσίες του υπουργείου Υγείας διατυπώνουν την κατανόηση και την υποστήριξή τους για το δυσβάσταχτο clawback.

Στην πράξη, ωστόσο, αυτό δεν αποτυπώνεται. Το claw back έχει ταξινομηθεί στα φορολογικά/εισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης, αλλά αποτελεί την περίτρανη απόδειξη της έλλειψης συστήματος καταγραφής, ελέγχου, παρακολούθησης και ανάλυσης κάθε συνταγογράφησης φαρμάκου ή εξετάσεων – και το χειρότερο, της έλλειψης κάθε βούλησης για να γίνουν τα προαναφερθέντα.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η τοποθέτηση της Δημάρχου Διονύσου, Κ. Μαϊχόσογλου, στη Συνεδρίαση του ΔΣ

Δήμος Διονύσου: Καθημερινό πρόβλημα τα βουλωμένα φρεάτια και οι αγωγοί λυμάτων

Κ. Μητσοτάκης: Παράνομη και ανεπίτρεπη η πρωτοβουλία της Σιλιάνοφσκα – Δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα

Συγκέντρωση Χριστουγεννιάτικων δώρων από το Δήμο Διονύσου, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Εurostat: Πόσα ξόδεψαν οι Ευρωπαίοι για υπηρεσίες πολιτισμού