www.dionysostv.gr
Samesex Marriage Reuters 2048x12 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γάμος για ομόφυλα ζευγάρια: Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία – Οι διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ και οι αναταράξεις στην κεντροαριστερά

Κοινοποίηση

Νόμος του κράτους, με ευρεία συναίνεση αναμένεται να γίνει σήμερα το βράδυ (15.2.2024) το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, με τη διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής να κλείνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση την οποία φέρνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και έχει τη σφραγίδα της” απαντούν με νόημα κυβερνητικά στελέχη στην κριτική που ασκείται στη “γαλάζια” παράταξη για τις ενστάσεις στο εσωτερικό της, οι οποίες θα εκφραστούν είτε με την επιλογή της αποχής, είτε με καταψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στη Βουλή.

Η αριθμητική των διαφωνούντων στη Ν.Δ.
Σε Πειραιώς και Μαξίμου, υπάρχει η αισιοδοξία ότι οι θετικές ψήφοι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. τελικά θα κυμανθούν από 100 έως 110.

Με πρώτο τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά – ο οποίος θα λάβει το λόγο στην Ολομέλεια σήμερα το απόγευμα – δημόσια την πρόθεση τους να καταψηφίσουν έχουν εκφράσει και οι: Μίλτος Χρυσομάλλης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Θανάσης Δαβάκης, Θεόδωρος Καράογλου, Περικλής Μαντάς, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Γιάννης Ανδριανός, Κώστας Βλάσης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Καραγκούνης, Μάριος Σαλμάς, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Άννα Καραμανλή, Φωτεινή Αραμπατζή, Κώστας Γκιουλέκας, Βασίλης Γιόγιακας, Δημήτρης Κούβελας, Γιάννης Πασχαλίδης, Φώντας Μπαραλιάκος και Θεόφιλος Λεονταρίδης.

Το “μασάζ” συνεχίζεται…
Σύμφωνα με πληροφορίες, το “μασάζ” συνεχίστηκε και χθες, σε μία προσπάθεια να περιοριστούν οι ενστάσεις.

Πλην του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα απέχει, ότι δεν θα προσέλθει στη ψηφοφορία ανακοίνωσε και ο Θάνος Πλεύρης, εξηγώντας ότι δεν θέλει να δημιουργήσει πολιτικό θέμα καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο.

Στην αποχή αναμένεται να κινηθούν και οι: Άγγελος Συρίγος, Στέλιος Πέτσας, Νότης Μηταράκης, Γιάννης Οικονόμου,

Γιώργος Γεωργαντάς, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Μάρκος Καφούρος, Γιάννης Καλλιάνος, Κώστας Κατσαφάδος, Νίκος Βλαχάκος, Δημήτρης Καλογερόπουλος και Κώστας Κεφαλογιάννης.

Οι διαφωνούντες υφυπουργοί και οι… “μυστικοπαθείς”
Σε επίπεδο μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, στους διαφωνούντες καταγράφονται ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας, η υφυπουργός Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Κλειστά κρατούσαν τα χαρτιά τους ως χθες για το πως θα εκφράσουν τη διαφωνία τους (με αποχή ή καταψήφιση) οι: Γιώργος Βλάχος, Χρήστος Μπουκώρος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Θανάσης Καββαδάς, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιώργος Στέλιου, Λάκης Βασιλειάδη, Μάνος Κόνσολας και ο Γιώργος Καρασμάνης.

Οι θέσεις του πρωθυπουργού στη σημερινή ομιλία στη Βουλή
Στην ομιλία του στην Ολομέλεια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με το βλέμμα στραμμένο και στο εσωτερικό του κόμματος του, αναμένεται να τονίσει ότι η Ν.Δ. κάνει πράξη μία προεκλογική της δέσμευση, με την οποία επιδιώκεται η ισοτιμία όλων των πολιτών και η προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων που ήδη υπάρχουν.

“Η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς, δεν αφαιρεί δικαιώματα στους πολλούς” είναι η θέση του πρωθυπουργού, ο οποίος αναμένεται να διαμηνύσει και στην Εκκλησία που αντιδρά, ότι ένα θέμα ισότητας δεν προσφέρεται για διχασμό και ότι και παρελθοντικές διαφωνίες δεν έβλαψαν τις σχέσεις των δύο πλευρών, Πολιτείας και Εκκλησίας.

Το μήνυμα Σκέρτσου στους “γαλάζιους” βουλευτές
Στο παρά πέντε της ψήφισης, στους βουλευτές της Ν.Δ. απευθύνθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε μία τελευταία προσπάθεια να αρθούν οι επιφυλάξεις.

“Απευθύνομαι στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ψηφίζουμε την ισότητα στο γάμο, όχι κόντρα στην πολιτική μας αντίληψη και στην κοινωνική παράδοση, αλλά ακριβώς επειδή πιστεύουμε στην παράδοση και στην κοινωνική συνοχή” τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, για να υποστηρίξει τα επιχειρήματα του, αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερψήφισε το Σύμφωνο Συμβίωσης, λίγες μόλις εβδομάδες πριν εκλεγεί αρχηγός της Ν.Δ. και τελικά, όπως είπε και Πρόεδρος εξελέγη και δύο φορές Πρωθυπουργός.

“Αυτό συνέβη διότι έχει πείσει την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας ότι εργάζεται και ότι ενδιαφέρεται για όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Αυτό απαιτούν οι πολίτες από εμάς” πρόσθεσε.

Αναταράξεις και στον… προοδευτικό χώρο
Το νομοσχέδιο όμως δεν δημιουργεί αναταράξεις μόνο μέσα στη Ν.Δ.. Επιφυλάξεις, ηχηρές έχουν εκφραστεί και μέσα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε: Π. Πολάκη, Ν. Κασσιμάτη), με τον Στέφανο Κασσελάκη χθες να προειδοποιεί ότι όποιος δεν ψηφίσει υπέρ θα έχει συνέπειες.

Ακόμη περισσότερες οι ενστάσεις στο ΠΑΣΟΚ, καθώς απέναντι στο νομοσχέδιο υπολογίζεται ότι βρίσκεται το ένα τρίτο των βουλευτών του (βλέπε: Ευαγγελία Λιακούλη, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Απόστολο Πάνα, Χριστίνα Στάρακα, Ανδρέα Πουλά, Τάσο Νικολαϊδη, Κατερίνα Καζάνη, Ελένη Βατσινά, Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, Σταύρο Μιχαϊλίδη και τους δύο μειονοτικούς βουλευτές, Αχμέτ Ιλχάν και Μπαράν Μπουλχάν).

“Κόμματα που χαρακτηρίζονται προοδευτικά δεν προσέρχονται” συντεταγμένα, ήταν το… “καρφί” κυβερνητικού στελέχους, με αποδέκτη κυρίως τη Χαριλάου Τρικούπη. “Η Ν.Δ. όμως, παρ’ ότι ήταν για εμάς και… ταυτοτικό θέμα, έφερε μία προοδευτική μεταρρύθμιση που θεσπίζει την ισότητα σε όλους” προσέθετε δεικτικά το ίδιο στέλεχος.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίζει και η Νέα Αριστερά – όπου και εκεί υπάρχουν ενστάσεις από τους δύο μειονοτικούς βουλευτές της Θράκης Χουσεϊν Ζεϊμπεκ και Οζγκιούρ Φερχάτ – όπως και η Πλεύση Ελευθερίας.

Καταψηφίζουν τέσσερα κόμματα
Κάθετα κατά τάχθηκαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη, με τα δύο τελευταία κόμματα από κοινού, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ να έχουν καταθέσει αιτήματα για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Από τους τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές, οι Κωνσταντίνος Φλώρος και Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, που προέρχονται από τους Σπαρτιάτες, έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν.

Νόμος του κράτους με… ευρεία συναίνεση
Έτσι, σύμφωνα με την… αριθμητική, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις κεντρικά των κομμάτων και μεμονωμένα, των βουλευτών, εκτιμάται ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα γίνει νόμος του κράτους με την θετική ψήφο 170 – 175 βουλευτών.

Πήγη:www.newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Στις 4 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν στη Ρωσία

Συνάντηση Κ. Μαϊχόσογλου με τον πρόεδρο της ΚτΥπ Α.Ε. Τ. Κατσίπο

Δελτίο τύπου

ΑΑΔΕ: Πάρτι μεγάλης φοροδιαφυγής σε… γάμο – Η προβολή του ενεργοποίησε το ειδικό λογισμικό που σκανάρει τα social media

9η/24 Ειδική Κατεπείγουσα Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 2ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΡΟΣΙΑΣ