www.dionysostv.gr
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΕ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΕ ΚΟΜΒΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνεδριάζουν οι αγρότες στη Λάρισα – Κυβερνητικοί παράγοντες: «Ναι» στον διάλογο όχι όμως με κλειστούς δρόμους

Κοινοποίηση

Στη Νίκαια της Λάρισας πραγματοποιείται σήμερα (6/2) η πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών οι οποίοι αναμένεται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Την ίδια ώρα κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ανοιχτοί στον διάλογο, όχι όμως υπό καθεστώς κλεισίματος δρόμων.

Στο μπλόκο του Πλατυκάμπου, όπως και στο μπλόκο του Ε-65 στην Καρδίτσα, οι αγρότες έκαναν συσκέψεις χθες προκειμένου να δουν και να αποφασίσουν με τι εισηγήσεις θα έρθουν στη σημερινή σύσκεψη, την οποία συγκαλεί η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων για να αποφασίσουν από εδώ και πέρα πώς θα κινηθούν. Και στο μπλόκο του Πλατυκάμπου και στο μπλόκο του Ε-65 στην Καρδίτσα οι αγρότες αποφάσισαν να εισηγηθούν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Τι σημαίνει αυτό και με ποια μορφή θα γίνει αυτή η κλιμάκωση θα αποφασιστεί στη Νίκαια της Λάρισας. Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μάνια Γκουσιάρη, υπάρχουν διάφορες προτάσεις, όπως για παράδειγμα να διοργανωθεί ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Υπάρχουν μηνύματα από διάφορα άλλα μπλόκα της χώρας που επίσης μιλούν για κλιμάκωση του αγώνα, άλλα λίγο πιο ήπια, άλλα λίγο πιο σκληρά, με την έννοια ότι κάποιοι εισηγούνται ολικούς αποκλεισμούς εθνικών δρόμων και κάποιοι εισηγούνται συμβολικούς αποκλεισμούς.

Αυτό που λένε οι αγρότες είναι ότι τα όσα ανακοινώθηκαν θεωρούν ότι δεν ικανοποιούν τα αιτήματά τους και ότι σε κάθε περίπτωση, όταν θα το αποφασίσουν να έρθουν σε διάλογο -που τον θέλουν βεβαίως – θέλουν αυτός να γίνει με τον πρωθυπουργό.

Ηλεία: Στάση αναμονής από τους αγρότες – Έκλεισαν χθες το βράδυ την Ε.Ο Πατρών – Πύργου
Την εκτίμηση ότι οι αγρότες θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους τόνισε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Πύργου.

Ο κ. Βομπίρης, μαζί με αντιπροσωπεία αγροτών της Ηλείας, ήταν καθ’ οδόν για την Λάρισα όπου σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των αγροτών όπου θα αποφασιστεί η συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ χθες το βράδυ, οι αγρότες της Ηλείας προχώρησαν σε αποκλεισμό της Ε.Ο. Πύργου- Πατρών στο ύψος του κόμβου Αγ. Γεωργίου για μισή ώρα.

Φλώρινα: Ψήφισμα επέδωσαν στον Αντιπεριφερειάρχη οι αγρότες
Στα σύνορα της Ελλάδας με την Βόρεια Μακεδονία, στο τελωνείο της Νίκης στη Φλώρινα κατέληξε την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου η μηχανοκίνητη πορεία των αγροτών της Φλώρινας, οι οποίοι παρέταξαν δεξιά και αριστερά της Εθνικής οδού τα τρακτέρ τους.

Στόχος, όπως ανέφεραν, είναι η ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών για τα αιτήματά τους. Λίγο νωρίτερα το κομβόι των τρακτέρ συγκεντρώθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Φλώρινας και αργότερα συντονισμένα έφτασαν στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, όπου αγρότες και κτηνοτρόφοι έριξαν μπάλες με άχυρο. Έπειτα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Περιοχής Φλώρινας, στο πλαίσιο των Πανελλαδικών κινητοποιήσεων, συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Αθανάσιο Τάσκα, στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους.

Σύμφωνα με το ψήφισμα όπως αναφέρει ανακοίνωση, οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα ζητούν την εκτέλεση έργων υποδομής, αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, μείωση του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα κα.), εξάλειψη των Ελληνοποιήσεων σε όλα τα γεωργικά προϊόντα, δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τους εργάτες γης, αναμόρφωση του ΕΦΚΑ, ένταξη γεωργικών προϊόντων σε κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, αναμόρφωση της νέας ΚΑΠ, πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης (πρασίνισμα – οικολογικά σχήματα) στα πρότυπα του 2022, ένταξη όλων των επιλαχόντων σχεδίων βελτίωσης της Δυτικής Μακεδονίας, απαγόρευση των εγκαταστάσεων ΑΠΕ σε γεωργικές εκτάσεις και βοσκοτόπους, αποπεράτωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στην Δυτική Μακεδονία και μη ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων.

Εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Περιοχής Φλώρινας θα βρεθούν σήμερα στην σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια Λάρισας, όπου θα συζητήσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Ρεπορτάζ: Μάνια Γκουσιάρη, Δημήτρης Γκάτσιος, Μαρία Γαϊγάνη

Πήγη:www.ertnews.g

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

«Χάος» στον Δήμο Διονύσου με την ανακύκλωση

Τα προγράμματα του Δημοτικού Πολυϊατρείου (19-23/2)

Ελένη Φουρέιρα για τα ρούχα της Δέσποινας Βανδή: Αστείο που το συζητάμε

Απάντηση στην ανακοίνωση της παράταξης «Δύναμη Ευθύνης»

Δράση ευαισθητοποίησης του Κέντρου Υγείας Αγίου Στεφάνου για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Μεσολόγγι: Κανένα ίχνος του 28χρονου αγνοούμενου ψαρά