www.dionysostv.gr
Floridis Famellos
ΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Πόλεμος» Φλωρίδη – Φάμελλου στη Βουλή για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Κοινοποίηση

«Με το “καλημέρα”, το 2015 φέρατε την αποφυλάκιση του βαρέος εγκλήματος στην Ελλάδα», τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Σωκράτη Φάμελλο να τον ρωτά: «Ποιο πλυντήριο θέλετε πάλι να υπηρετήσετε;».

Νέα ένταση σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή, αυτή τη φορά ανάμεσα στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη και τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλο, για το νομοσχέδιο με τις τροποποίησεις στον Ποινικό Κώδικα, το οποίο ψηφίσθηκε προχθές (19/02) κατά πλειοψηφία, επί της αρχής του, από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Υπέρ τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

Συγκεκριμένα, αρχικά ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για φθηνό σόου από τον κ. Φλωρίδη και χαρακτήρισε ως «γονατογράφημα» το νομοσχέδιο. «Η κυβέρνηση φέρνει μία εκτεταμένη αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα και στην ποινική δικονομία, πρόκειται για αποσπασματικές ρυθμίσεις που καλούνται να υπηρετήσουν τις σκοπιμότητες του κ. Μητσοτάκη», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ακόμη, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι αποτέλεσμα διαλόγου, δεν διαθέτει επιστημονική τεκμηρίωση, δεν στηρίζεται σε εγκληματολογικά δεδομένα, «γι’ αυτό και έχει απέναντι όλο το νομικό κόσμο».

Ρώτησε αν προκύπτει από κάποια εγκληματολογική μελέτη ότι όσο αυξάνεται οι ποινή μειώνεται η εγκληματικότητα, «η απάντηση είναι όχι», προσθέτοντας: «Δεν θα ήταν καλύτερο να είχαμε καλύτερη πρόληψη;». Είπε ακόμη ότι επίσης χωρίς επιστημονικά στοιχεία αυξάνονται οι περιπτώσεις εγκλεισμού στη φυλακή των ανηλίκων και μειώνεται το ηλικιακό όριο, «όμως ο Συνήγορος του Πολίτη εξέφρασε τον προβληματισμό του γιατί βασική́ αρχή́ του ποινικού́ δίκαιου των ανηλίκων αποτελεί η αγωγή́ αντί της τιμωρίας».

Αναφορικά με την «υφ’ όρον απόλυση», δηλαδή τη δυνατότητα του κρατούμενου να αποφυλακιστεί νωρίτερα εφόσον πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, ότι γίνεται εξαίρεση από κανόνες.

«Η αναστολή εκτέλεσης της ποινής γίνεται δυσκολότερη, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότεροι μικροεγκληματίες θα οδηγούνται στη φυλακή» και «καθυστερεί η γέφυρα μεταξύ της φυλακής και της νόμιμης ζωής στην κοινωνία, αυξάνοντας τις πιθανότητες να υποπέσει ξανά σε αξιόποινες πράξεις ο κρατούμενος. Τροφοδοτείτε την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα αντί να την αναστέλλετε». Για τις ρυθμίσεις για τα παράβολα σχολίασε ότι όσοι δεν έχουν χρήματα δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στη δικαιοσύνη.

«Το γεγονός ότι κυβερνήσατε μάς οδηγεί σήμερα να έχουμε κάποια ασφαλή συμπεράσματα. Ότι αφού ολοκληρώθηκε η διακυβέρνηση, οδηγηθήκατε σε ήττα το 2019, σε συντριβή το 2023, στη διάσπαση και τώρα στη διάλυση», απάντησε αρχικά ο κ. Φλωρίδης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως παραμένει στις διαχρονικές του θέσεις που τον οδήγησαν στη συντριβή.

«Με το “καλημέρα” που αναλάβατε το 2015, το πρώτο άρθρο που φέρατε ήταν αποφυλάκιση του βαρέος εγκλήματος στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 2015. Το δεύτερο ήταν το κλείσιμο των τραπεζών και η διάλυση κοινωνίας. Το πρώτο άρθρο που φέρατε το 2015, ενώ περίμενε άλλα ο κόσμος.

Ο νόμος Παρασκευόπουλου, Απρίλιος 2015, όπου οι ποινές φυλάκισης που είχαν επιβληθεί 1.080 μέρες έγιναν 108, τα κακουργήματα μέχρι 10 χρόνια, 120 μήνες, έγιναν 24, χαρίσθηκαν 100 μήνες. Την κάθειρξη που ήταν 25 χρόνια, την πήγατε στα 8.

Το αποτέλεσμα ήταν επειδή δεν αξιολογήσατε ότι άντε οδηγήστε σε αποσυμφόρηση που είχαν χαμηλές ποινές, αλλά βγάλατε έξω δολοφόνους, ληστές, βιαστές, εμπόρους ναρκωτικών, χωρίς κριτήριο», σημείωσε απευθυνόμενος στον κ. Φάμελλο και συμπλήρωσε: «Τι μας είπε σήμερα; Γιατί αυξάνετε τα όρια κάθειρξης από τα 15 στα 20 χρόνια; Γιατί οι βιαστές ανηλίκων πρέπει να βρίσκονται στη φυλακή παραπάνω για να βρίσκουν δικαίωση τα θύματα».

«Αυτά υπερασπίζεστε σήμερα, μην έχετε αμφιβολία ότι η διάλυση είναι πάρα πολύ κοντά. Όχι γιατί η Αριστερά είναι μανούλα σε αυτά, όταν αρχίσει και πλακώνεται, αλλά γιατί σας οδηγεί σε αυτό ο ελληνικός λαός», επεσήμανε ακόμη ο κ. Φλωρίδης.

Πήγη:www.newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Εurostat: Πόσα ξόδεψαν οι Ευρωπαίοι για υπηρεσίες πολιτισμού

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ: Το πρόγραμμα από 13 έως και 17/11

OCEAN SKY 2023: Συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση

Ανοικτή διαδικασία επιλογής αναδόχου για το έργο : “ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΤΥΠΕΤ”

Εκλογικά τμήματα Δήμου Διονύσου για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024

Συνάντηση της κας. Κ. Μαϊχόσογλου με τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κ. Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο