www.dionysostv.gr
Mantzos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάντζος: «Η κυβέρνηση επιτείνει την εργασιακή αβεβαιότητα και ανασφάλεια με το νομοσχέδιο»

Κοινοποίηση

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το εργασιακό νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση και το οποίο καταψήφισε επί της αρχής το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής  άσκησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Μάντζος.

«Δεν μπορεί να ισχυρίζεται η Κυβέρνηση ότι προστατεύει την εργασία, όταν ενισχύει την ευέλικτη εργασία. Όταν επιτείνει την εργασιακή αβεβαιότητα και ανασφάλεια.

Η κυβέρνηση δεν ενσωμάτωσε αλλά παραποίησε ευρωπαϊκή Οδηγία. Πουθενά δεν όριζε η Οδηγία για 13 ώρες παράλληλης εργασίας, που αμφισβητεί το 11ωρο της υποχρεωτικής ανάπαυσης, το ελάχιστο. Δεν υπάρχει κανένας προκαθορισμός ωρών και όρων εργασίας για τις κατά παραγγελία συμβάσεις όπως αξιώνει η Οδηγία. Ο κ. Γεωργιάδης και η κυβέρνηση δεν έφεραν τέτοια ρύθμιση», είπε καλεσμένος στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» της ΕΡΤ με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη.

«Η κυβέρνηση έχει υπερακοντίσει ακόμη και τους σκοπούς της Οδηγίας προκειμένου να ενισχύσει ευέλικτες μορφές εργασίας σε μία χώρα όπου το 30% αμείβεται με 400-500 ευρώ, σε μία χώρα που είναι δεύτερη από το τέλος της Ευρώπης στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και έχει τη χαμηλότερη κάλυψη από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα μας είναι συλλογικές συμβάσεις εργασίας γενικής και υποχρεωτικής εφαρμογής, ένα ισχυρό σώμα επιθεώρησης εργασίας και επιτέλους συνθήκες εργασίας που να σέβονται την αξιοπρέπεια του εργαζομένου».

Όσον αφορά, τέλος, στις τριετίες οι οποίες «με τυμπανοκρουσίες μας ήρθαν από τη ΔΕΘ», ο Δημήτρης Μάντζος ανέφερε πως «τελικά αποδείχθηκε ότι αφορά σε πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων. Μόνο ένα 40%, και μόνο όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Μάλιστα έχει συνδεθεί το “ξεπάγωμα” με τον εκλογικό κύκλο το 2027 και πολύ απλά ανά πάσα στιγμή μπορεί η Κυβέρνηση να τις θέσει ξανά στον “πάγο”. Ένα δήθεν εξαιρετικό και επείγον μέτρο του 2012 που γίνεται πια κανονικό. Αυτή είναι η εργασιακή κανονικότητα της Νέας Δημοκρατία».

«Από το Γενάρη του 2020 φέραμε δική μας τροπολογία για τις τριετίες και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας», υπενθύμισε κλείνοντας ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Όπως ήταν φυσικό ρωτήθηκε για την αυριανή εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μάντζος επανέλαβε ότι στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής παρακολουθούν με ενδιαφέρον και σεβασμό τις εξελίξεις, περιμένοντας το αποτέλεσμα.

Τόνισε, ωστόσο, ότι το διακύβευμα «δεν είναι ποσοτικό, ούτε προσωπικό, αλλά πολιτικό: αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να κάνει μία αντιπολίτευση πραγματικά προοδευτική, αξιόπιστη και τεκμηριωμένη, κάτι το οποίο δεν το είδαμε το προηγούμενο διάστημα».

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι «δεν είναι μόνο οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στην επικαιρότητα. Υπήρξε χθες ένα εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο επιτείνει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια των εργαζομένων. Υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις στις εξωτερικές μας σχέσεις κυρίως στις σχέσεις μας με την Τουρκία που φαίνεται ότι αφήσουν έξω την Κύπρο. Υπάρχουν ζητήματα με την ακρίβεια που επιμένει στην αγορά. Υπάρχουν φυσικές καταστροφές και μεγάλες προκλήσεις στην πολιτική προστασία.

Άρα, η δημοκρατία μας ιδίως σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται δεν ανέχεται τα κενά. Δεν υπάρχουν κενά στην πολιτική. Το ρόλο της αξιόπιστης προοδευτικής αντιπολίτευσης και εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης της χώρας τον παίζει ήδη το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Προάγγελος επιστροφής Λοβέρδου στην πολιτική: «Από αύριο, θα είμαι ξανά παρών»

Η «εβδομάδα των παθών» ξεκινάει για τον ΣΥΡΙΖΑ – Ο δύσκολος δρόμος μέχρι το κρίσιμο Σαββατοκύριακο

Η Νίκη Κεραμέως για επιστολική ψήφο, πανεπιστήμια και ομόφυλα ζευγάρια – Τι είπε για Μάκη Βορίδη

Δέσμευση Κασσελάκη για κατάργηση όλων των βουλευτικών ασυλιών

Στέφανος Κασσελάκης: Τέσσερα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας

Έλενα Ακρίτα για γάμο Κασσελάκη – Τάιλερ: «Καλοστέριωτοι, να ζήσετε και να γεράσετε στο ίδιο μαξιλάρι»