www.dionysostv.gr
Untitled 1 2
ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αλήθεια για τους καθαρισμούς κοινόχρηστων χώρων και οικοπέδων στο Δήμο Διονύσου στο πλαίσιο πρόληψης των πυρκαγιών

Κοινοποίηση

Με αφορμή δημοσιεύματα που αναπαράγονται τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, υπό την πίεση των πυρκαγιών που έχουν σημειωθεί σε διάφορα σημεία της ελληνικής επικράτειας και με απαράδεκτες διαρροές που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, ο Δήμος Διονύσου ξεκαθαρίζει τα εξής:

Είναι απολύτως αναληθής η αναφορά ότι ο Δήμος Διονύσου ανήκει στους 10 Δήμους που  δήθεν έχει δεχθεί συστάσεις από τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής για τις ενέργειές του ως προς τον καθαρισμό ξερών χόρτων και καύσιμης ύλης.

Πιο συγκεκριμένα:

ΑΛΗΘΕΙΑ 1η

ο Δήμος Διονύσου ανήκει πράγματι στους Δήμους που λόγω μορφολογίας και μεγάλης έκτασης (69 τετραγωνικά χιλιόμετρα) κάθε χρόνο εμφανίζει υψηλή επικινδυνότητα σε σχέση με τις πυρκαγιές. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Δήμος ενισχύεται από το Υπουργείο Εσωτερικών με ένα ποσό, το οποίο όμως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν.

ΑΛΗΘΕΙΑ 2η

Η επιχορήγηση για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο ήταν πράγματι έγκαιρη, καθώς εγκρίθηκε στις 29 Μαρτίου 2023 και ανήλθε στο ποσό των 230.000 ευρώ.

ΑΛΗΘΕΙΑ 3η

Όπως προκύπτει από το επίσημο έγγραφο που εστάλη από το Δήμο Διονύσου προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, πέρα από το ποσό που δόθηκε από το κράτος για τους καθαρισμούς έχουν δαπανηθεί παράλληλα και σημαντικά κονδύλια από ίδιους πόρους.

Ειδικότερα. το συνολικό ποσό που έχει δεσμεύσει ο Δήμος Διονύσου στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των χιονοπτώσεων και των πυρκαγιών, ξεπερνάει το 1.284.835 ευρώ, ενώ ένα επιπλέον ποσό 877.000 ευρώ έχει δεσμευθεί για συμπληρωματικές δράσεις πυροπροστασίας (δαπάνες καθαρισμού και κοπής υψηλών και επικίνδυνων δέντρων, δαπάνες αποκομιδής ογκωδών απορριμμάτων και βιοαποδομήσιμων κλπ).

ΑΛΗΘΕΙΑ 4η

Οι καθαρισμοί που πραγματοποιούνται κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο σε κοινόχρηστους χώρους αλλά και ιδιωτικά οικόπεδα είναι πρωτοφανείς και συνεχείς.

Όλους τους προηγούμενους μήνες, έως και σήμερα, με πάνω από 25 δρομολόγια καθημερινά απομακρύνεται καθημερινά καύσιμη ύλη, ενώ πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για ακαθάριστα οικόπεδα έχουν επιβληθεί και θα συνεχίσουν να επιβάλλονται παρά το όποιο πολιτικό κόστος.

Ο Δήμος έχει παρέμβει με χλοοκοπές και υλοτόμηση σε χιλιάδες στρέμματα  και συνεχίζει ασταμάτητα τους καθαρισμούς.

Ακόμη, ο Δήμος διαθέτει 2 Πυροφυλάκια, τα οποία είναι στελεχωμένα και λειτουργούν σε 24ωρη βάση,  πυροσβεστικούς κρουνούς οι οποίοι είναι λειτουργικοί, και υδατοδεξαμενές η πληρότητα των οποίων ελέγχεται συνεχώς.

Ο στόλος οχημάτων και μηχανημάτων του Δήμου έχει ελεγχθεί και είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ έχουν αγοραστεί το τελευταίο διάστημα πέντε νέα μηχανήματα έργου για την πολιτική προστασία.

ΑΛΗΘΕΙΑ 5η

Παρά τα σοβαρά μέτρα που έχουν ληφθεί από το Δήμο και την εύρυθμη συνεργασία που υπάρχει με το κεντρικό κράτος, την Περιφέρεια, το Δασαρχείο και τους εθελοντές μας, οι οποίοι συμβάλλουν καταλυτικά στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας και ειδικότερα των πυρκαγιών, είναι απαραίτητη η ατομική και κοινωνική ευθύνη.

Καμία υπηρεσία και φορέας δεν μπορεί να εξασφαλίσει στο 100% τον καθαρισμό ενός Δήμου έκτασης 69 τετραγωνικών χιλιομέτρων χωρίς τη συμβολή του κάθε ενός από εμάς.

Ο στόχος λοιπόν κοινός και είναι ένας: να περιφρουρήσουμε  την ανθρώπινη ζωή, τον φυσικό μας πλούτο και τις περιουσίες των πολιτών.

Σε αυτή την κοινή προσπάθεια, η ατομική ευθύνη κάθε ενός ξεχωριστά είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Γι’αυτό θα πρέπει όλες τις επόμενες μέρες, μέχρι να ομαλοποιηθούν οι καιρικές συνθήκες, να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να τηρούμε πιστά τις οδηγίες των αρχών.

Η έγκαιρη πρόληψη είναι ο μόνος τρόπος για να περιφρουρήσουμε αποτελεσματικά τον τόπο μας.

Όλοι μαζί με σοβαρότητα και σύμπνοια μπορούμε να τα καταφέρουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ανέστης Μαντάς – Χορέψτε Στα Τραπέζια: Κυκλοφορεί από την AlphaRecords

Παράταση της κήρυξης σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης

Γιάννης Καλαφατέλης : Κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα

admin

Η Παιδική Θεατρική Παράσταση “Η Γαλοπούλα το’ σκασε!” θα πραγματοποιηθεί λόγω καιρικών συνθηκών στo Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου

Η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Στέφανο Κασσελάκη στη Βουλή – Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου, με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών