www.dionysostv.gr
Img 20240130 Wa0000 1200x800
ΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΔΜΗΕ: «Χρονιά ρεκόρ» το 2023 για την καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα

Κοινοποίηση

Ιστορικό υψηλό κατέγραψε το 2023 η παραγωγή καθαρής, ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς το 57% του ενεργειακού μείγματος καλύφθηκε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αέρα – ήλιο) και από υδροηλεκτρικές μονάδες, ξεπερνώντας τις 25 TWh. Το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 50,12%.

Ειδικότερα όσον αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) η ανάπτυξή τους είναι αλματώδης, κατά τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας. Το 2023 η ετήσια παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε ρεκόρ δεκαετίας. Αγγίζοντας τις 21,35 TWh, ήταν αυξημένη κατά 147% σε σχέση με την ετήσια ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ το 2014 (8,64 TWh). Τον Αύγουστο του 2023, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη, μηνιαία παραγωγή από ΑΠΕ στην ιστορία του ηλεκτρικού συστήματος (2,25 ΤWh).

Ακόμη, αξίζει να επισημανθεί πως -για πρώτη φορά- η παραγωγή ΑΠΕ κινήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πάνω από τις 1,5 ΤWh ανά μήνα. Αναφορικά με τη ζήτηση, κατά την τελευταία δεκαετία η κάλυψη της συνολικής ζήτησης από παραγωγή ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 151%, φτάνοντας το 2023 σε ποσοστό άνω του 43%, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής.

Παράλληλα, το περασμένο έτος η συμμετοχή του λιγνίτη στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα συρρικνώθηκε περαιτέρω, σημειώνοντας ιστορικό ελάχιστο με 10,1%. Η μείωση αυτή αντανακλά τη σημαντική πρόοδο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης της χώρας – δεδομένου ότι το 2014 η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη ξεπερνούσε το 54%- και τη συνεχή ανοδική πορεία μορφών ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, επισήμανε: «Η περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό δυναμικό μας αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Κι αυτό, διότι πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν, δραστικά, στην πράσινη μετάβαση, στις καλύτερες τιμές ρεύματος, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας.

Οι πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε γι’ αυτό το σκοπό αποδίδουν καρπούς και αυτό αποτυπώνεται στα πρόσφατα, εξαιρετικά ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, από τα οποία προκύπτει πως την τελευταία δεκαετία αυξήθηκε κατά 147% η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, ενώ παράλληλα το 2023 ήταν χρονιά ρεκόρ για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης δήλωσε: «Ο ΑΔΜΗΕ συνδράμει στην ταχύτατη ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας τα τελευταία χρόνια χορηγώντας έγκαιρα όρους σύνδεσης και συνδέοντας με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό τους νέους σταθμούς ΑΠΕ που κατασκευάζονται. Μέσα από το δεκαετές επενδυτικό του πλάνο, ύψους 5 δισ. ευρώ, ο Διαχειριστής αναπτύσσει συνεχώς το ηλεκτρικό σύστημα, αυξάνοντας τον ηλεκτρικό χώρο από 18 GW σήμερα σε 29 GW το 2030, κάτι που θα επιτρέψει την εισαγωγή ακόμα περισσότερων μονάδων ΑΠΕ. Την ίδια στιγμή, οι διεθνείς διασυνδέσεις που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ θα δώσουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να μετατραπεί σε ισχυρό εξαγωγέα ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές».

Πήγη:www.newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Βασίλης Κούκουρας: Η συγκινητική εξομολόγηση για τον θάνατο των γονιών του – «Τους έχασα νωρίς»

Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ: Ακόμα 7 υποψηφίους ”σύστησε” η Κατερίνα Μαϊχόσογλου

Η Κ. Μαϊχόσογλου στη σύσκεψη του υπ. Πολιτικής Προστασίας κ. Β. Κικίλια

Μαρινάκης για το βανδαλισμό Εκκλησίας στην Λάρισα: Ο τυφλός φανατισμός δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία

IRIS: Εντυπωσιακό άλμα στις μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού τηλεφώνου

Δενδροφύτευση στην περιοχή «Αχλαδούλα» στον Άγιο Στέφανο